Chemin de Fer är en variant av det klassiska casinospelet Baccarat. Medan det liknar Baccarat-versionen Punto Banco i att det spelas med sex kortlekar, skiljer sig Chemin de Fer i många avseenden. I synnerhet, till skillnad från Punto Banco som är helt baserat på tur, kan Chemin de Fer faktiskt vinna med skicklighet.

Namnet på spelet, Chemin de Fer, kommer från det franska uttrycket för “järnväg”, inspirerat av den järnlåda korten läggs i när spelet startar.

Spelupplägg i Chemin de Fer

Chemin de Fer börjar med att spelarna samlas runt ett ovalt bord, som liknar ett pokerbord. Den första åtgärden i spelet är att välja en bank. Denna utnämning kan göras genom olika metoder: den kan vara den första spelaren som anländer, genom lottdragning, eller helt enkelt den som är redo att satsa mest. När banken har blivit utsedd, startar spelet.

Satsningar och start av spelet

Banken inleder spelet genom att deklarera hur mycket de önskar satsa. Efter att bankens satsning är bestämd, får varje spelare i tur och ordning besluta om de vill matcha bankens satsning helt på egen hand. Om ingen spelare önskar matcha bankens satsning själv, får spelarna satsa i tur och ordning tills de når den totala summan av bankens satsning.

Om spelarnas totala insatser överstiger bankens insats, kan banken antingen välja att höja sin egen insats för att matcha spelarna eller minska spelarnas insatser, startande från den sista spelaren. Spelarnas totala satsning får aldrig överstiga bankens. Om banken satsar mer än alla spelare tillsammans, ges åskådare möjlighet att satsa.

Spelets gång och avslutning

När alla satsningar är gjorda, delas korten ut. Både banken och den spelare som satsat mest får två kort vardera. Om någon av dessa direkt får totalt åtta eller nio på de två första korten, avslöjas korten och spelet avslutas.

Annars kan spelaren välja om de vill ta ett tredje kort. Om banken vinner, tar de alla spelares insatser, men om banken förlorar, betalar de alla spelare i en 1:1 ratio. För mer information och regler kring Baccarat, besök spelabaccarat.nu.